Mar 30, 2013

Kari Ikan

Masih ingat lagi tak, entri pasal 1 Hari 1 Resepi dari Chef Hanieliza?
Kali nie saya cuba resepi kari ikan.. kebetulan mertua saya kasi ikan fresh...
katanya ikan nie sedap buat kari. bila saya tanya ikan apa, mertua jawab ikan piranha... nk tny lebih tak berani sebab saya memang cetek ilmu dlm mengenal ikan... hubby pun tak kenal ikan apa yg mertua kasi... tapi rasanya sangat lemak...

Jadi, saya kongsikan resepi yang saya cuba dari buku 1 Hari 1 Resepi untuk kawan-kawan... Alhamdulillah, percubaan pertama saya masak kari ikan menjadi dan sedap.. bertambah2 saya dan hubby dilawan pulak dengan cencaluk + cili padi + bawang besar + limau kasturi.... berpeluh layan kari ku...


Bahan A
1 ekor ikan
5 sudu makan serbuk kari (bancuh dgn sedikit air)
2 biji terung bulat
3 biji cili hijau
2 biji tomato
1 cawan air asam jawa
1 cawan santan pekat
minyak masak
garam secukup rasa

Bahan B
5 biji bawang merah (dihiris)
2 ulas bawah putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 sudu halba campur
3 tangkai daun kari

Cara Membuat;
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan serbuk kari ikan yang dibancuh sehingga pecah minyak.
3. Masukkan air asam jawa dan santan pekat. Biarkan mendidih.
4. Masukkan ikan dan terung. Tambahkan air sedikit supaya santan tidak pekat.
5. Kecilkan api dan biarkan sehingga mendidih dan pecah minyak.
6. Apabila mendidih, masukkan tomato dan garam. Biarkan pecah minyak sedikit lagi dan tambahkan cili hijau, kemudian tutup api.